Ons lichaam bestaat uit cellen. We kennen zo’n 200 verschillende type cellen. Denk aan de huidcellen, witte en rode bloedcellen, botcellen, hersencellen, etc.

Al deze cellen hebben een specifieke levensduur in ons lichaam voor ze weer vervangen worden. Zo leven witte bloedcellen slechts enkele uren, rode bloedcellen 120 dagen en botcellen bijvoorbeeld 8 tot 10 jaar. Er worden elke minuut ongeveer 100 miljoen cellen vervangen in ons lichaam. Al deze cellen hebben de overeenkomst dat ze een celkern en celmembraan hebben. Dit membraan zorgt ervoor dat voedingsstoffen de cel in kunnen en afvalstoffen de cel weer kunnen verlaten.

Wat maakt nu dat je kan spreken over een gezonde cel? Een gezonde cel moet alles wat wij eten, drinken of suppleren goed kunnen opnemen zodat de cellen hun specifieke functie goed kunnen uitvoeren. Gezonde cellen zijn daarnaast zacht en soepel.
Een beschadigde cel is verhard en verstijfd. De afvalstoffen moeten de cellen ook weer goed kunnen verlaten want kan dat niet, dan krijg je beschadigde cellen een ophoping van afvalstoffen waardoor de cel de voedingsstoffen niet meer goed kan opnemen.

Doordat de cel beschadigd is kan de cel geen boodschappen meer uitsturen. Hierdoor krijg je laaggradige ontstekingen en loop je op termijn grote kans op westerse welvaartsziekten.
Hoe zorg je er nu voor dat de cellen gezond zijn?
Iedere celwand bestaat uit de essentiële vetzuren omega-3 en omega-6. Ons lichaam kan deze vetzuren niet zelf aanmaken. Deze vetzuren moet je door middel van voeding of voedingssuppletie, tot je nemen. Daarbij is het belangrijk dat deze twee essentiële vetzuren in balans in je lichaam aanwezig zijn.
Wat is omega-3?
Omega-3 is een natuurlijke ontstekingsremmer en omega-6 is een ontstekingsbevorderaar.
Omega-3 is een van de best onderzochte voedingsstoffen in de gezondheidsliteratuur. Online en in gezondheidsboeken lees je dan ook talloze claims over deze groep van essentiële vetzuren.
Omega-3 is een groep van essentiële en meervoudig onverzadigde vetzuren. Dit betekent dat het lichaam deze vetzuren nodig heeft om normaal te kunnen functioneren, maar niet zelf uit andere vetzuren kan aanmaken. Tot de groep van omega-3 vetzuren behoren het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA).
De voordelen van met name EPA en DHA zijn door tal van wetenschappelijke onderzoeken bewezen. Zo staat EPA bekend om de ontstekingsremmende eigenschappen en draagt DHA bij aan een gezond hart, gezichtsvermogen en hersenfunctie.
Omega-6 zit in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maïsolie en soja olie, maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Alles wat verhard of gefrituurd is bevat veel omega-6. Te denken valt aan koekjes, chips en gefrituurde snacks. De industriële revolutie heeft er voor gezorgd doordat voeding langer houdbaar moest zijn. Daarnaast zijn we meer voorverpakte voeding gaan eten dat voorzien is van plantaardige oliën.

Hierdoor krijgen we meer omega-6 binnen dan ons lichaam nodig heeft.
Daarom zijn de omega-3 producten belangrijk want als de cellen niet zacht en soepel zijn dan worden de andere supplementen ook niet goed opgenomen.
Belang van omega-3?
Dat omega-3 (vetzuren EPA en DHA) ontzettend goed is voor je (brein)gezondheid weet bijna iedereen. Toch krijgen veel mensen niet voldoende omega-3 binnen, of in verhouding teveel omega-6.

De verhouding omega-3 en omega-6
Het gemiddelde eetpatroon in Nederland bevat te veel omega-6 en te weinig omega-3. Omega-6 komt voor in vlees, zuivelproducten, plantaardige oliën en alles uit de frituur. Een teveel aan omega-6 bevordert ontstekingen en kan zo zorgen voor problemen met de gezondheid.
De verhouding tussen omega-3 en omega 6-vetzuren heeft dan ook grote gevolgen voor de gezondheid; deze twee soorten vetten moeten namelijk strijden om dezelfde enzymen die ze omzetten in nuttige stoffen voor het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat wanneer de ratio omega-3 en omega-6 niet goed is dit een groter risico geeft op hart -en vaatziekten, hoge bloeddruk, depressie, diabetes en overgewicht.
Hoe kom ik aan voldoende omega-3?

De meest bekende bron voor omega-3 is de vette wilde vis. Omega-3 bestaat voornamelijk uit de stoffen EPA en DHA. Je hersenen en ogen hebben het meeste DHA nodig. EPA is de ontstekingsremmer in het lichaam.
Vette wilde vis bevat het meeste DHA. Om voldoende omega-3 van deze vis binnen te krijgen, zal je minimaal 3 tot 4 keer per week vette wilde vis moeten eten. Dit is voor veel mensen niet haalbaar door de hoge kosten, er zijn weinig goede visspeciaalzaken of mensen lusten geen vis. En dan hebben we het nog niet eens over de toxische belasting van deze vissen.
Andere producten die rijk zijn aan omega-3 zijn bijvoorbeeld avocado’s, noten en lijnzaad. Deze bevatten voornamelijk veel ALA. Jouw lichaam heeft zowel EPA als DHA nodig, waarbij het menselijk lichaam in grote mate DHA nodig heeft en die zit alleen in vette wilde vis. Het menselijk lichaam is in staat ongeveer 5% van de ALA die je binnenkrijgt om te zetten naar EPA en is praktisch niet in staat om dit om te zetten naar DHA. Dit is de voornaamste reden waarom veganisten snel een groot tekort van deze vetzuren hebben.
Waar kan omega-3 ondersteunen?

Je hebt omega-3 nodig in al je levensfases, zie het als de ‘circle of life’ vanaf de bevruchting tot in het verzorgingstehuis en alle facetten er tussen.
Als je zwanger wilt worden of bent. Denk hierbij aan de werking van het lichaam als er sprake is van gezonde eicellen en zaadcellen. Op het moment dat je al zwanger bent heeft je lichaam nog méér behoefte aan voldoende omega-3 vetzuren.
Tijdens de zwangerschap en bevalling neemt de baby allemaal voedingsstoffen op om zo gezond mogelijk ter wereld te komen waardoor het belangrijk is om extra omega-3 te gebruiken.
Omega-3 geeft ook een ondersteuning aan mensen met postnatale depressies en zwangerschapsdementie. Dit zijn allemaal processen die te maken hebben met een tekort aan DHA in de hersenen. Tijdens de zwangerschap voldoende omega-3 gebruiken kan de kans op deze problemen ook sterk verminderen.
Als we kijken naar het menselijk lichaam dan hebben je hersenen en je ogen de meeste DHA nodig. Omega-3 heeft een positieve werking op je geheugen, concentratie en focus.
Als we kijken naar sportprestaties dan hebben we het over de spieren. Spieren bestaan ook uit cellen en als deze meer zuurstof kunnen opnemen door een zachte en meer soepele cel, kunnen de spieren betere sportprestaties leveren.
Omega-3 activeert de vetverbranding cellen omdat hij ervoor zorgt dat je vetcellen ook zacht en soepel worden waardoor de afvalstoffen uit je vetcellen makkelijker het lichaam kunnen verlaten.
Als we naar huidproblemen kijken zoals, acné, rosacea, droge huid, eczeem/psoriasis zijn dit allemaal ontstekingsreacties van de huidcellen. Omega-3 werkt ontstekingsremmend waardoor de huidcel weer tot rust komt.
Het is ook een hele mooie ondersteuning van het hart, bloedvaten en bloeddruk.
John-Boy! Hoe weet ik of mijn vetzuurbalans in orde is?
Dat kun je bij mij testen! Ik bied een bloedtest aan in de vorm van een vingerprikje, waarin jij direct kunt zien of de verhouding omega 3 en 6 in orde zijn!
Lees in mijn volgende blog hoe dit in zijn werk gaat.