We hebben veel vertrouwen in de geneeskunde. Misschien wel te veel vertrouwen. We geloven dat als we ziek zijn, de dokter en een heel team verpleegkundigen klaarstaan om on te genezen. Klaar staan ze zeker, maar de moderne geneeskunde kan, ondanks duizenden soorten medicatie, kostbare scanners en moderne operatiekamers, de meeste aandoeningen niet genezen. Of het nu een eenvoudige verkoudheid is, of een hartaanval, een beroerte, osteoporose, lage rugpijn door gewrichtsslijtage, dementie of een zenuwziekte zoals MS (mutiple sclerose).
In deze serie blogs over de verhouding tussen voeding en ons verouderingsproces gaan we stilstaan bij het verband tussen geneeskunde, leefstijl en voeding. Te beginnen met geneeskunde.
Heb je de eerste twee blogs nog niet gelezen? Start dan HIER.
De grote lijnen
In grote lijnen kunnen bijna alleen antibiotica, chemotherapeutica en sommige chirurgische ingrepen iemand echt van hun ziekte genezen. Er bestaat geen behandeling om ons van een hartaanval, hersenbloeding of dementie af te helpen. Zelfs een simpele verkoudheid of bronchitis kan niet worden genezen. Een verkoudheid of bronchitis wordt in meer dan 90 procent van de gevallen door een virus veroorzaakt, en de enige reden waarom we herstellen hiervan is omdat ons immuunsysteem het virus verslaat. Pijnstillers zoals paracetamol en aspirine onderdrukken hoogstens de symptomen van een verkoudheid. Ze verminderen de pijn door het immuunsysteem te onderdrukken waardoor deze middelen er juist voor zorgen dat de ziekte nog wat langer duurt.
Te weinig vertrouwen
Ironisch genoeg hebben mensen veel te weinig vertrouwen in hun eigen vermogen om ziekten te voorkomen en hun gezondheid op peil te houden. En het is ons voedingspatroon dat daarin de belangrijkste rol speelt.
Kanker
Kanker, een van de belangrijkste doodsoorzaken in het Westen, komt veel minder voor in bepaalde gebieden in Azië.En we spreken dan over ordegroottes van vijf- tot tienmaal minder. Dat zijn medisch gezien enorme verschillen, omdat dokters meestal al heel enthousiast worden van een stofje dat de kans op of de groei van een kanker met vijf of tien procent vermindert.
Dit enorme verschil ligt niet aan genetische verschillen tussen Aziaten en westerlingen. Aziaten die naar Amerika emigreren en daar een meer westers voedingspatroon hebben, hebben evenveel kans op prostaatkanker als de gemiddelde Amerikaan. Tien keer meer dus dan in hun oorspronkelijke thuisland. Prostaatkanker is de meest voorkomende kanker onder mannen. Als een man maar oud genoeg wordt dan krijgt hij het. Minstens 30 procent van de mannen in de leeftijdscategorie van 70 tot 79 jaar hebben een (al dan nog niet ontdekt) prostaatgezwel. Er bestaat geen enkel preventief geneesmiddel op de markt dat de kans op prostaatkanker kan verminderen. Laat staan met een factor 10!
Gezonde voeding echter wel…..
Relatie voeding en kanker
Voeding speelt de grootste rol in het risico op het krijgen van kanker. Als je niet rookt, dan bepalen onze voedingsgewoonten voor 50 procent het risico op kanker. Dit is niet zomaar een conclusie, maar is onder meer de conclusie uit een rapport van de Stichting Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Onze voeding bepaalt dus voor de helft het risico op kanker (als je niet rookt). De overige vijftig procent van risicofactoren voor kanker omvat tal van andere en diverse oorzaken, zoals een genetische aanleg, infectieziekten, blootstelling aan de zon, vervuiling, seksuele gewoontes, beroep etc.
Hoe kan voeding dan het risico op kanker verminderen?
Onderzoeken tonen aan dat stoffen in voedsel zoals broccoli en kruiden over sterke kankerwerende eigenschappen beschikken. Een bepaald stofje in peterselie bijvoorbeeld is even werkzaam als het medicijn Gleevec om de bloedvatvorming rond tumoren af te remmen.
Veel veelgebruikte medicatie is trouwens afkomstig van planten. Aspirine, de bekende ontstekingsremmer en pijnstiller, wordt gemaakt van een stofje uit wilgenbast. Metformine, het meest voorgeschreven medicijn tegen diabetes, stamt af van geitenruit, een plant met lilaroze bloemen. Een krachtige chemotherapeutica die standaard in ziekenhuizen worden gebruikt, zoals taxanen en vinco-alkaloïden, zijn afkomstig van de taxusboom en de roze maagdenpalm.
We zouden dus minder vertrouwen in de geneeskunde moeten stellen en meer vertouwen in een gezonde levensstijl.
Serie
Deze blog is onderdeel van een serie blogs over de verhouding tussen voeding en ons verouderingsproces. Dit is deel 3.
Heb ik nog steeds je interesse dan kan ik je mededelen dat deel 4 verder gaat over het verband tussen de geneeskunde, leefstijl en voeding. Deze lees je HIER zodra deze klaar is.
Oh ja, laat vooral een reactie achter..